Vilken typ av tandborste ska man välja?

Vilken typ av tandborste ska man välja? Att borsta tänderna dagligen - två gånger i två minuter - är den bästa försäkringen mot att slippa bekymmer i framtiden.

Välj rätt tandborste – mjukare borste bättre för tandköttet

Går du omkring i en vanlig livsmedelsaffär så kan du säkerligen se hundratals olika produkter för tandvård och munhälsa. Tandborstar finns i alla tänkbara färger, former, storlekar och hårdheter. Frågan är vilken av dessa som är bäst?

Att använda en bra tandborste i kombination med regelbunden användning av tandtråd samt en tanke på vad man äter och dricker ger de bästa förutsättningarna till friska tänder.

Rent generellt så tänker många fel. Man väljer en hård tandborste då man tror att den kommer åt bättre. Det är inte riktigt sant: en hårdare tandborste ökar risken för att man skadar tandköttet och ser att detta drar sig tillbaka. Därför är en tandborste med lite mjukare borst ofta en bättre lösning.

vilken tandborste ska man välja?

Det mesta handlar emellertid inte om vilken typ av tandborste man har. Det handlar om hur man borstar. Varje tand ska gnuggas med små, mjuka rörelser och tandborsten ska ligga snett vinklad mot tandköttet. Trycket ska vara lagom. Ett enkelt sätt att se om trycket är för hårt är att kontrollera tandborsten. Spretar strån åt alla håll så innebär detta att du förmodligen borstar hårdare än du behöver.

Dessutom: se till att unna dig en ny tandborste med jämna mellanrum också. Tandborsten ska även vara skön att hålla i samt ge dig access till tänderna längst bak i munnen. Gällande detta så utgår det från mer personliga preferenser där du, helt enkelt, får prova dig fram.

Kan en eltandborste vara lösningen?

En eltandborste har många fördelar. Men samma sak gäller egentligen här: hur resultatet blir beror mestadels på hur du borstar. Många kan vaggas in i en falsk trygghet då det kommer till en eltandborste; man tar för givet att tänderna ska bli rena per automatik och att man själv inte behöver göra mer än att stoppa den i munnen.

Så är det inte: även om du har en eltandborste så är det du som styr och bestämmer. Det kan blir lika illa - eller lika bra - som när du använder en vanlig borste. Bekvämligheten som kommer av en eltandborste ska emellertid inte underskattas. Det är den stora fördelen.

Tandkräm med fluor är viktigt

Valet av tandkräm är - liksom vid valet av tandborste - individuellt och ditt att göra. Det viktigaste är att du ser till att tandkrämen innehåller fluor. Det är det naturliga ämnet som ger dina tänder styrka. Utöver detta kan du basera ditt val på mer personliga saker som exempelvis tandkräm mot känsliga tandhalsar, tandkräm med blekande effekt eller en tandkräm som har en speciell smak eller doft. Ta den som passar dig.

Mer information


När ska barn gå till tandläkaren första gången?

Hur ofta ska man gå till tandläkaren?

Tandtråd, mellanrumsborste och munskölj

Måste man laga mindre skador och sprickor på tänderna?

Tandvård för pensionärer

Avdomnad tunga, kan vara varningstecken

Modern tandvård årets alla dagar