Sanningen är att det inte finns något speciellt tandvårdsbidrag för pensionärer, men att det däremot finns andra alternativ som kan ge äldre människor en mer ekonomiskt fördelaktig vård. Ändringar i det allmänna tandvårdsbidraget har utförts och där exempel tandvårdsstödet fördubblades.
Utöver detta så finns även högkostnadsskyddet vars tydliga syfte är att säkerställa att tandvården inte blir orimligt dyr. Det innebär att kostnader upp till 3000 kronor bekostas ur egen ficka - men att belopp över detta täcks, delvis, av vårt högkostnadsskydd. Kostnader mellan 3-15.000 täcks med femtio procent och alla kostnader över 15.ooo kronor täcks med 80 %.
Det är bra, men det finns fortfarande frågetecken gällande pensionärer. Äldre personer drabbas, av naturliga skäl som en följd av åldrande, av dentala problem. I kombination med en lägre inkomst så kan det skapa en ond cirkel: man har problem med sina tänder, men man väljer att prioritera annat än att lägga pengarna på en undersökning hos en tandläkare. Här ska vi direkt säga att pensionärer har en fördel rent ekonomisk i att det finns ett förhöjt tandvårdsbidrag om 600 kronor att nyttja.
Det innebär - hos de flesta tandläkare - att undersökningen blir gratis. Man kan även spara den premien till nästkommande år och därmed ha en summa om 1200 kronor att använda. Detta är för övrigt exakt samma summor som personer under 30 år har att använda.
Speciella avbetalningsplaner finns tillgängliga
Högkostnadsskyddet i kombination med det förhöjda tandvårdsbidraget kan ge en ekonomisk fördelaktig tandvård även på ålderns höst. En annan fördel som kan användas är att tandläkare idag är mer flexibla och tillmötesgående.
Man vet att många har problem med att lägga ut x antal kronor på ett bräde och man vet att en sådan summa kan påverka den ekonomiska situationen både för stunden och på längre sikt. Därför brukar man erbjuda lösningar för avbetalning där man skräddarsyr en plan för varje enskild patient. Betala lite varje månad istället för en större summa direkt. Det gör skillnad.
Viktigast är att man även på ålderns höst tar sina tänder på allvar och regelbundet besöker en tandläkare. De stora kostnaderna - och de stora problemen - kommer i samband med att man undviker undersökningar och ignorerar kallelser. Det är då problemen på allvar kan skapas.
Mer information
När ska barn gå till tandläkaren första gången?
Hur ofta ska man gå till tandläkaren?
Tandtråd, mellanrumsborste och munskölj
Vilken tandborste ska man välja?
Måste man laga mindre skador och sprickor på tänderna?
Avdomnad tunga, kan vara varningstecken