I många fall så handlar det snarare om att hindra mindre sprickor eller skador på tänderna från att bli värre. Det är det viktigaste. Att ha en mindre skada eller en mindre spricka i en tand - som inte gör ont - kan man leva med. Det är om det hela blir värre som man måste agera.
Sprickor i tänderna kan komma som en följd av att tanden är rotfylld sedan tidigare. Det gör att den blir hårdare - men också sprödare. En sämre utfört rotfyllning kan således innebära att tanden i fråga börjar spricka. Om detta sker på ett tydligt sätt så måste man söka upp en tandläkare för en undersökning. Det kan vara så att rotfyllningen behöver åtgärdas och göras om.
Att gnissla tänder kan leda till sprickor och mindre skador
En annan orsak till varför tänder spricker handlar om tandgnisslan. Bruxism - som det heter - är relativt vanligt och har också ökat som en följd av att vi idag stressar mer än tidigare. Många sover sämre, oroar sig och stressar: det skapar en situation där vi ligger och spänner käkarna och att vi genom detta också biter ihop tänderna och gnisslar dem mot varandra. Det kan leda till sprickor. Även här bör man konsultera en tandläkare.
Om det fortsätter så kan det leda till mer permanenta skador där man exempelvis måste sätta in kronor efter att ha slipat ner tänderna som börjat spricka. Tandläkaren brukar kunna skapa unika bettskenor att bära under natten i syfte att minska slitaget på tänderna. Det är den vanliga lösningen. Beror det på stress så rekommenderas ofta andra lösningar i kombination med skenan: att gå på yoga, att göra avslappnande övningar och att lära sig vikten av att varva ner är några exempel på detta.
Erosion blir allt vanligare
Skador på emaljen i form av erosion är allt vanligare. Tyvärr. Detta då det faktiskt är ett ganska svårt problem att åtgärda. Det bästa är att lägga sig i framkant och förhindra fortsatta skador.
Till stor del så handlar det om att äta - och framförallt dricka - rätt. Idag så dricker många, främst yngre personer, en massa läsk och sura drycker, exempelvis energidrycker. Dessa ligger bakom de allt fler frätskador som syns idag. Genom att dra ner på - eller helt sluta - intaget så kan man också få erosionen att upphöra.
Har du problem med att sluta och avstå från exempelvis läsk så kan du minska riskerna för frätskador genom att dricka annorlunda. Drick med stora klunkar och drick snabbt. Går du och tar småklunkar hela tiden så blir också frätningen utspridd över en längre period. Det är inte att rekommendera. Tänk även på att skölja munnen med en neutral vätska efteråt. Vatten eller mjölk exempelvis. Har frätskadorna gått för långt så brukar den enda lösningen vara att sätta ditt kronor eller plastfyllningar.
Mer information
När ska barn gå till tandläkaren första gången?
Hur ofta ska man gå till tandläkaren?
Vilken tandborste ska man välja?